"Ел Ниньо" е фаза от Южната осцилация – колебание на температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан, при която областите със затоплена вода се изместват на изток.

Учени от Австралия са направили възстановка на характера на течението за предишните 400 години, която показва, че през последните няколко десетилетия то се проявява по-често и с по-голяма сила.

За целите на проучването е разработен алгоритъм, който, приложен върху проби, взети от сърцевината на корали в Тихия океан, позволил да се определи характерът на промените в "Ел Ниньо".

Така става ясно, че в края на 20-и век активността на "Ел Ниньо" в централната част на Тихия океан се е увеличила. Учените предполагат, че в недалечно бъдеще силата натечението в източната част на Тихия океан също ще се увеличи.  

През последните 30 г. се наблюдава безпрецедентно увеличаване на "Ел Ниньо" в централната част на Тихия океан в сравнение с всички 30-годишни периоди през последните 4 века.  

"Ел Ниньо" влияе на климата на планетата, като нарушава нормалните климатични модели и става причина за силни бури и наводнения в някои райони, но също и суша на други места по света.

Прочетете и:

Амазонската джунгла и Ел Ниньо 1561