Как се справят животните в Софийския зоопарк с високите температури

Бозайниците се радват на сладолед и други лакомства

Не само жителите на градовете търсят спасение от горещините. Заради големите жеги разхлаждат животните в Софийския зоопарк със специални лакомства и процедури. Какви са те – разказва репортерът на NOVA Дилян Калчев.

Първата спирка е при мечката гризли Рони.

„Рони живее в други географски ширини, не живее в топлите страни. Тя има нужда да се разхлажда”, обясни Ирина Сахатчиева – експерт „Връзки с обществеността“ в Зоопарка.

Заради жегите Рони обитава предимно вътрешното си помещение и не прекарва много време навън. Въпреки това, всеки ден мечките получават вкусна доза прохлада.

Сладолед по неин вкус – в него има риба, краставица, пъпеш, диня. На нея ѝ е много приятно. Това е не само за разхлаждане, но и за разнообразие”, добави Сахатчиева.

Голяма част от животните имат и своя така наречен естествен басейн, който също е много полезен, когато температурите са високи. Често обаче посетителите споделят, че водата им изглеждала мръсна.

„Много хора се възмущават, че ровът бил мръсен, но в момента, когато времето е топло, има цъфтеж на водата”, обясни представителят на зоопарка.

Жегите не представляват проблем за животните, чийто естествен хабитат се намира в държави с горещ климат. За всички останали служителите на зоопарка намират начин, да помогнат през горещите летни дни.

Прочетете и:

Маймуна избяга от клетката си в столичния зоопарк

Родиха се две рисчета в Софийския зоопарк