Често наричат дърветата „белите дробове“ на Земята, защото, наред с всичко останало, те поглъщат въглеродния диоксид и отделят кислород. Дърветата са критично важни за живота на планетата. В резултат на промените в климата и на човешката дейност високите температури изпаряват влагата от земята и изсушават почвата.

Освен това снегът се стопява много по-рано, оставяйки пръстта по-суха за по-дълги периоди. В резултат избухват рекорден брой горски пожари, които се очаква да станат с 50% повече до края на века.

Какво става, когато гора бъде унищожена от пожар? Как може да се възстанови? Епизод от поредицата „VOA Технологии“ по NOVA NEWS представя нова технология за бързо повторно залесяване. Тя съчетава стари машини и футуристични летателни апарати, работещи за една цел – да се помогне на дърветата.

Когато горски пожар остави пустош след себе си, има две базови стратегии за повторно залесяване. Може да засеете дървета ръчно или да ползвате технологии, за да го направите дистанционно. И двата подхода се изпипват в предприятие край Сиатъл, Уошингтън.

Грант Канари е президент и главен директор на „Дроунсийд“ и „Силвасийд“ – две компании, помагащи на горите да се възстановят след пожари.

„Дронсийд“ използва подхода на биомимикрията. Съдейства на природата да направи това, което дърветата и шишарките биха направили по естествен път. Когато имаме голям участък, засегнат от сериозен пожар и намиращ се далеч от естествените източници на семена, това е идеалният терен за прилагане на нашата технология, тъй като семената няма как да дойдат от само себе си”, казва служител на компанията.

Процесът, по който се събират и съхраняват семената, е разработен преди повече от век, но днес в него се използват и високотехнологични устройства. Главен „герой” в процеса за повторно залесяване пък са шишарките. Как се обработват и използват те за възстановяване на горите и още любопитни факти гледайте във видеото.

 

Източник: Voice of America