Повече детски площадки, подземен паркинг и забрана за влизане на автомобили, това предвижда част от новия облик на Борисовата градина. Под въпрос, обаче остава бъдещето на емблематични места, като къпалнята „Мария Луиза” и летния театър, които пустеят от години. Частните обекти на територията на Борисовата градина се оказват сериозна спънка за новата ѝ визия.

420 подземни паркоместа и атракциони, вместо автокъща – това предвижда част от новия облик на Борисовата градина. Повече места за игри, велоалеи и реконструкции около езерото „Ариана” също влизат в плановете на архитектите. Не е ясно обаче каква ще е съдбата на терените с частна собственост, като емблематичната къпалня „Мария Луиза” , която от години тъне в разруха. Новият план не решава и бъдещето на т.нар. летен театър, чиито врати остават затворени и до днес.

Единственият начин имотите отново да се ползват от гражданите е отчуждаване. Но това било възможно само след като планът влезе в сила, категоричен е главният архитект на София.

„Този ПУП ни дава един 5-годишен хоризонт за отчуждаване, но от отсрещната страна трябва да имаме и съответни финансов ресурс. Реално нашата воля е тези обекти да запазят максимално консервативно настоящия си вид и това е заложено в правилата и нормативите”, обясни пред NOVA Здравко Здравков.

Според кмета на район „Средец”, емблематичният плувен комплекс трябва да стане публична общинска собственост.

„Вътре в този имот имаше едни 12 дка, които са заградени от оградата, но когато започна да се прави този проект на ПУП се оказа, че собствеността им е неизвестна. И за това ние ги актувахме като общинска собственост. За съжаление проектът на ПУП не дава никакъв отговор на този въпрос, нито какво искаме да постигнем, нито как”, коментира Трайчо Трайков.

Проблем пред общината се оказва и друг терен – този на летния театър, който е изцяло частна собственост и пустее от години.

„Моето намерение е този обект да служи отново на хората и отново да участва в културния живот на столицата. Основният проблем  е, че е частен приватизиран преди много години и в момента там без желанието на частния собственик нищо не би могло да се случи”, добави кметът на района „Лозенец” Константин Павлов.

Как точно ще се отчуждават частните имоти в един от най-големите паркове в столицата предстои да се обсъжда от общинския експертен съвет. А по данни на главния архитект на предвидените имоти за отчуждаване на територията на цяла София са над 45 хиляди дка.