Новият месец започна с облачно и хладно време, но това съвсем скоро ще се промени. През март най-високите температури ще достигнат до 27 градуса, а най-ниските ще са около -7 градуса.

Средната месечна температура ще е около и над нормата: между 5 и 7 градуса в Северна България и по високите полета. По Черноморието и в Южна България ще е от 6 до 9 градуса, а в планините ще е между -8 и -3 градуса.

Месечната сума на валежите през март ще се задържи около нормата: между 40 и 60 л/кв.м. в равнините и между 60 и 90 л/кв.м. в планините.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Първото десетдневие на месеца започна с по-студено време. Облачността и валежите ще се задържат до около 3 март, след което времето ще се затопли. Предимно слънчево ще бъде до около 7 март, когато се очаква увеличение на облачността и валежи. Очаква се дневните температури да са близки до обичайните, а времето да остане облачно до края на периода.

Динамично ще е времето през второто десетдневие. Ще има условия за валежи от дъжд, а в северната половина на страната, както и в планинските райони, се очаква да падне сняг. След 15 март температурите ще тръгнат нагоре и ще достигнат стойности над нормалните. До края на периода ще си проличи истинския нрав на Баба Марта – ще се редуват слънце и валежи от дъжд и сняг.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Високи температури и чести превалявания – такова ще е времето през третото десетдневие. Валежите ще са чести и интензивни до след 26 март вероятно ще се радваме на предимно слънчево време.

В първия ден на месеца слънцето изгря в 7:02 часа и ще залезе в 18:16 часа (продължителност на деня: 11 часа и 14 минути). На 31 март изгревът ще е в 07:11 часа, а залезът ще бъде в 19:52 часа (продължителност на деня: 12 часа и 41 минути).

На 6 март ще видим последна четвърт на луната, а новолунието ще бъде на 13 март. Първа четвърт ще е на 21 март, а пълнолунието ще изгрее на 27 март.

Снимкa: pexels Снимкa: pexels

Астрономическата пролет настъпва на 20 март в 11:37 часа. Лятното часове време ще се въведе на 28 март в 03:00 часа (ще преместим стрелките с 1 час напред).

На 3 март честваме Деня на Освобождението на България, а денят ще е почивен. През този месец има общо 22 работни и 9 неработни дни.

Прочетете още и:

Кои са официалните почивни дни през 2021 г.