Слънцето постоянно обсипва Земята с намагнетизирани частици, известни като слънчев вятър. В по-голямата част от случаите магнитният щит на нашата планета блокира този електрически вятър и пречи да нанесе реални щети на Земята и нейните жители, като вместо това изпраща тези частици да се плъзгат към полюсите и да оставят след себе си красиво сияние.

Но понякога, на всеки около 100 години, този вятър прераства в пълноценна слънчева буря и, както предупреждава ново изследване, представено на конференцията за комуникация на данни SIGCOMM 2021, резултатите от такова екстремно космическо време могат да бъдат катастрофални за съвременния ни начин на живот, предава Vesti.bg.

Накратко, силна слънчева буря може да хвърли света в „интернет апокалипсис“, който ще държи офлайн големи групи от човечеството в продължение на седмици или месеци, пише Сангиита Абду Джиоти, асистент в университета в Калифорния в нов изследователски доклад.

 

 

„Това, което наистина ме накара да се замисля по този въпрос е, че с пандемията видяхме колко неподготвен е светът. Нямаше протокол за ефективно справяне с коронавируса, а същото е и с устойчивостта на интернет. Нашата инфраструктура не е подготвена за мащабно слънчево събитие“, казва Абду Джиоти пред WIRED.

Част от проблема е, че екстремните слънчеви са сравнително редки. Според доклада на Абду Джиоти вероятността от екстремно космическо време, пряко засягащо Земята, е между 1,6% и 12% на десетилетие.

В най-новата история са регистрирани само две такива бури – през 1859 г. и през 1921 г. По-ранният инцидент, известен като събитието в Карингтън, създава толкова тежко геомагнитно смущение, че телеграфните проводници избухват в пламък, а полярните сияния биват забелязани близо до екваториална Колумбия.

По-малките бури също могат да нанесат удар. През март 1989 г. такъв спира тока на цялата канадска провинция Квебек за девет часа.

Оттогава човешката цивилизация е станала много по-зависима от глобалния интернет и потенциалните въздействия на масивна магнитна буря върху тази нова инфраструктура остават до голяма степен неизследвани. В новата си статия Абду Джиоти се опитва да посочи най-големите уязвимости в тази инфраструктура.

 

 

Според доклада добрата новина е, че регионалните интернет връзки са с нисък риск от повреда, тъй като самите оптични кабели не са засегнати от геомагнитно индуцирани токове.

Дългите подводни интернет кабели, които свързват континентите, обаче са оборудвани с повторители за усилване на оптичния сигнал, разположени на интервали от около 50 до 150 км. Те са уязвими за геомагнитни токове и цели кабели могат да станат безполезни, ако дори един повторител излезе офлайн.

Ако достатъчно подводни кабели в определен регион се повредят, цели континенти могат да останат без интернет, пише Абду Джиоти. Нещо повече, страните на високи географски ширини (като САЩ и Великобритания) са много по-податливи на слънчева буря, отколкото тези на по-ниски географски ширини.

В случай на катастрофална геомагнитна буря най-вероятно те първи ще бъдат отрязани. Трудно е да се предвиди колко време ще отнеме поправянето на подводната инфраструктура, но Абду Джиоти предполага, че са възможни мащабни прекъсвания на интернет, който могат да продължават седмици или месеци.

Междувременно милиони хора биха могли да загубят прехраната си.

„Икономическото въздействие на интернет прекъсване за един ден в САЩ се оценява на над 7 млрд. долара“, пише Абду Джиоти в своя доклад.

За да не разберем какво ще се случи, ако интернетът спре за месеци, мрежовите оператори трябва да започнат да приемат сериозно заплахата от екстремно слънчево време, тъй като глобалната интернет инфраструктура продължава да се разширява.

Добро начало е полагането на повече кабели на по-ниски географски ширини, както и разработването на тестове за устойчивост, фокусиращи се върху ефектите от мащабни мрежови повреди.

Абду Джиоти предупреждава, че при следващо избухване на голяма слънчева буря, хората ще имат около 13 часа, за да се подготвят за пристигането ѝ.

Прочетете също и:

Как се отразяват магнитните бури на здравето ни

Слънцето може да "пее"

Нова магнитна буря удари страната