Последната иновация в борбата с платмасовите отпадъци идва от Холандия и тя е бариера от въздушни мехурчета.

Всяка година в моретата и океаните попадат около 8 тона пластмасови отпадъци, от които 75% са пренесени от реките и каналите в градовете.

Три млади холандки разработват обещаваща нова технология: голяма бариера от мехурчета. На дъното на река или канал се монтира перфорирана тръба. Компресор подава въздух в тръбата, който създава стената от мехурчета в реката или канала. 

Въздушните мехурчета от своя страна изтласкват постепенно пластмасовите отпадъци към повърхнотта на водата. Когато тръбата се разположи диагонално във водата, течението избутва отпадъците встрани към бреговете, откъдето те биват събирани.

 

Изобретението, наречено The Great Bubble Barrier, се базира на технологията за ограничаване на нефтени разливи пак с мехурчета.

Благодарение на новото изобретение голяма част от пластмасовия боклук ще бъде отстраняван, преди да попадне в моретата и океаните.

 

The Great Bubble Barrier не пречи на движението на корабите, нито притеснява водните обитатели. Дори напротив – мехурчетата ограничават външния шум и създават по-комфортна среда за тях.

При теста на прототипа са били събрани около 86% от пластмасовия боклук в река Ейсел. Предстои екипът на проекта и амстердамската община да започнат 3-годишно изпитание на технологията.

Първата бариера е инсталирана в края на системата от канали в Амстердам, която отвежда водите в река Ей, а чрез нея – и до Северно море.   

 Прочетете и:

Изобретение ще почиства реките от пластмасови боклуци

Инсталацията за събиране на боклук в океана отново действа