Студ, вятър, жега, сиви облаци или бури – времето често се отразява на настроението ни. Оказва се, че кучетата също се чувстват като нас.

Подобно на стопаните си, кучетата също могат да имат свои собствени и уникални странности що се отнася до реакциите към времето навън. Някои четириноги се страхуват от гръмотевици, докато други могат да ги игнорират напълно. За трети тъмните зимни месеци са време на уют, прекаран сгушен под топло одеялце, а други стават депресирани и летаргични.

Същото важи и за други метеорологични явления – това просто зависи от кучето и колко чувствително е то. По тази причина от DogsAndCats.bg ни разказват за най-често срещаните промени във времето, които влияят на поведението и настроението на домашния любимец.

Гръмотевици и светкавици

Ако имате куче, което се страхува от гръмотевици, добре знаете как бурите влияят на поведението му. Признаците, че налице е фобия, включват задъхване, скимтене, лай и опити на животното да се скрие.

Според проучване, проведено от изследователи от Penn State University, при някои кучета по време на гръмотевични бури се наблюдава повишение на нивата на кортизол – хормона на стреса. Според същото изследване, между 15% и 30% от кучетата са изключително уплашени, когато навън гърми.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Фронтове с ниско налягане

Промените в барометричното налягане могат да повлияят значително на поведението на домашния любимец. При някои четириноги се наблюдава вълнение, а животното и без това се страхува от вятър и бури, може да стане превъзбудено и любопитно, търсещо да улови различните аромати във въздуха и да ги изследва.

Вярвате или не, животното следи входящата промяна във времето, тъй като налягането става по-ниско и начинът на разпространение на миризмите се променя.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Усещане за лошо време

Кучетата, които са по-чувствителни от нас към промените във времето, могат да усетят промени в статичното електрическо поле на въздуха, особено когато се приближава силна буря. Ето защо кучетата биха могли да „познаят“, когато предстои торнадо или ураган.

Любопитен факт, наблюдаван от учените, е, че когато приближава електрическа буря, част от кучетата инстинктивно влизат във ваната (ако има такава), най-вероятно в търсене на комфорт и безопасност.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Горещо време

Често твърде високите температури навън през летните месеци намират своето отражение в апетита на кучетата. Когато навън е горещо, четириногите обикновено ядат по-малко и не са толкова активни, предпочитат да подремнат на течение вместо да си играят.

Някои кучета, точно като хората, стават капризни и не желаят да се разхождат, нито да правят каквито и да е било упражнения, когато температурата е висока.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Сезонно афективно разстройство

Понякога наричат този вид сезонно разстройство „зимна тъга“, защото то представлява форма на депресия, която се проявява през зимните месеци, когато слънчевата светлина навън е оскъдна и дните са кратки.

При хората симптомите на тази зимна депресия включват апатия, летаргия, липса на интерес и желание за социални дейности или умора. Някои изследвания подкрепят идеята, че ситуацията при кучетата е идентична.

Според проучване, около 40% от стопаните на кучета споделят, че са забелязали значителна промяна в настроението на своя домашен любимец през зимата. Тогава кучетата спят по-дълго, а нивата им на активност са по-ниски, отколкото през слънчевите месеци.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Специалистите смятат, че причината за тези промени, се крие в ефекта, който светлината има върху мелатонина – хормон, който помага за регулиране на циклите на съня и има влияние върху засилването на цялостното усещане за отпуснатост и комфорт. През зимата се произвежда повече мелатонин, което вероятно причинява класическите симптоми на зимна тъга – както при хората, така и при кучетата.

Прочетете и:

Как да подготвим кучето си за пролетта

Кога е най-добре да си вземем куче

Как влияе времето на настроението на котките