Често приемаме звуците около нас за даденост, но те могат да бъдат изключително важни за нашето благополучие и комфорт.

От смеха на членовете на семейството до чуруликането на птиците пред прозореца, всеки звук помага да създадем уникална среда в домовете ни.

Лесно е да пренебрегнем колко много тези звуци могат да оформят ежедневието ни, но те могат драстично да променят настроението ни, нивата на продуктивност и общото благосъстояние.

Звуков пейзаж: Идентифициране на източници на шум и звуци

Забелязали ли сте, че когато не знаете откъде идва даден звук, сте склонни да го възприемате като по-дразнещ, отколкото ако знаете откъде идва и най-вече - кога ще престане да звучи.

Постойте без включен телевизор (за него ще поговорим по-късно) и се опитайте да локализирате отделните звуци, които чувате.

Дали са от шума на улицата, от уредите на съседите, от вашите собствени уреди или звънци за врата.

Готови ли сте? Сега вече ще можете да моделирате звуковия пейзаж по свой вкус.

Интериорни звуци

Това са всички шумове, които „произвежда” вашия собствен дон - от звънеца на вратата до телевизора, пералнята, скърцането на паркета.

Най-лесно може да контролирате звука на звънеца на вратата и телевизора. Обикновено това са източници на шум, които подценяваме. Колко по-различно обаче ще е, ако куриерът ви известява, че е тук с нежна, стилна мелодия или приятен звук, отколкото с безлично или дразнещо звънене?

А ако имате навик да посрещате гости, мелодията на звънеца на вратата ще е първото впечатление, което оставяте у гостите си. Нима искате да е на нещо дразнещо или пресипнало?

В днешно време има голямо разнообразие от звънци за врата не само като вид, но и като функции и възможности за настройки.

За пример може да разгледате каталога на Discom - онлайн магазин за електро продукти за дома и офиса, ключове и контакти, осветление и т.н. Там ще откриете модерни, луксозни решения за безжични звънци за врата или звънци за врата, снабдени с диодна лампичка и място за поставяне на етикет с фамилията.

Другият подценяван източник на шум е телевизора. Много хора имат накив да го държат включен, за да им правим компания и твърдят, че не го слушат активно. Да, вероятно е така, но самата интонация на водещите достига до ушите и ума ви и е добре тази интонация да не е напрегната, а успокояваща и предразполагаща към почивка.

Подобряване на звуковата среда

Обследвайте и уредите си. Техниката има производствени нива на шум, но ако пералнята например не е добре нивелирана, тя трака излишно силно и замърсява звуковия ви фон.

И така, с малки промени като смяна на звънците за врата, смяна на ТВ–канала и нивелиране на уредите можете да подобрите звуковата среда и домът ви да зазвучи по-приятно.