Древен град, издълбан в скалите насред пустинята... Това е Петра. Разположен е в естествено укрепената планинска долина на територията на днешна Йордания. Градът възниква на кръстопътя на главните търговски маршрути в древността.

Изследователят Алберт Лин тръгва по следите на древния град. Той пренася своята високотехнологична археологическа лаборатория в Йордания и за първи път триизмерното сканиране разкрива истината за произхода на Петра.

„Това е хрумнало на някого преди хиляди години. И той е започнал да дълбае скалите. Огромни колони, линиите са съвършени, стълбите водят към голямата съкровищница на Петра. Нощем това място е магично. Но през деня е съвсем различно. Дъхът ви спира заради мащабите му", разказва Лин.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


Сградите на Петра говорят за богатство. Строени са по времето на Христа, но са кулминация на успех, започнал хиляди години по-рано – по времето, когато са съществували Содом и Гомор.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


Швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт „преоткрива“ древния град през 1812 г. Петра бил укрепен град и процъфтяващ търговски център, чиито жители изсичали къщи, храмове и гробници, понякога с извънредно сложни и украсени с колони фасади, в естествените стени на каньона. Данните сочат, че постройките датират от различни епохи.

През 1985 г. Петра е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а от 2007 г. е признат за едно от чудесата на света.

Вижте още интересни видеа в канала на National Geographic във Vbox7