След като почти цяла България беше обхваната от сериозни снеговалежи, виелици и навявания през съботния ден, в неделя сутрин се събудихме с много студено време и температури от -4 до -9 и -10 градуса, но пък със слънце на места.

Тази нощ в София са извършени обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и почистване на сняг от улици и булеварди, по които се движи градския транспорт във всичките 24 района на Столичната община. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община (СО) в информация за обстановката в София към 7:30 ч. днес.

През деня работата ще продължи по почистване на тротоари и пешеходни пространства. В готовност са 216 снегопочистващи машини.

Във Витоша е извършено опесъчаване и бутане на снежна маса на пътища „Бояна“ – местност „Златни мостове“ и „Драгалевци“ – хижа „Алеко“. През деня ще се допускат автомобили с поставени вериги, а в интервала от 11:00 до 14:00 ч. не се разрешава движението на коли по планинските пътища. В момента градският транспорт се движи навсякъде и изпълнява обичайните си маршрути. До планината Витоша се движат автобусни линии 63 и 66.

През деня температурите ще бъдат ниски. От СО напомнят на етажните собствености, търговски обекти и офис сгради да почистят пространствата пред съответните си сгради. Шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия и да карат внимателно със съобразена скорост.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Настилките са обработени, но шофьорите трябва да карат внимателно и да спазват правилата за движение. На автомагистралите и първокласните пътища няма въведени ограничения. За това информираха от Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Проходът Превала временно е забранен за движението на моторни превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

До 17:00 ч. днес в област Враца е въведена временна забрана за движение на тежкотоварни камиони над 12 тона по републиканската пътна мрежа на територията на областта. Тежкотоварните автомобили могат да преминават по пътя II-15 Враца – Ферибот Оряхово и пътя II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии трябва да се осъществява задължително с вериги, напомнят от АПИ.

Днес 45 машини обработват трасетата, където е необходимо. През изминалото денонощие 803 снегопочистващи машини разчистваха пътищата от републиканската мрежа, посочват още от пътната агенция. Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите.

Шофьорите да тръгват на път с готови за зимни условия автомобили, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегорините, съветват от АПИ.

В област Стара Загора пътната обстановка e спокойна. На терен са работили общо 35 машини, които са почиствали и опесъчавали. Пътните настилки са заснежени и обработени.

Температурата на прохода Шипка е минус 8 градуса, пътната настилка е заснежена и обработена, а видимостта е добра. На другия старопланински проход в област Стара Загора – Хаинбоаз, пътната настилка е частично заледена и обработена, видимостта също е добра. Температурата е минус 4 градуса.

На автомагистралите „Тракия“ и „Марица“ настилките са мокри, а видимостта е добра. Температурите са от 0 до 2 градуса. Няма данни за закъсали автомобили или затруднения в придвижването.

Спокойна е пътната обстановка в област Търговище след снеговалежите вчера. В региона няма затворени участъци. Пътищата са мокри, почистени и обработени. Няма заледени участъци и навявания. Образувалата се снежна покривка е между 10 и 15 см. Няма сигнали за произшествия на територията на областта.

На територията на област Хасково всички пътища са проходими при зимни условия. Няма затворени отсечки или въведени ограничения по републиканската пътна мрежа. Снежната покривка в региона е между 2 и 5 см. Миналата нощ 41 машини са обработвали настилките, уточниха от ОПУ. От там увериха още, че шосетата са обработени със сол и опесъчени. Магистрала „Марица“ е почистена.

Проходими при зимни условия са пътищата от републиканската пътна мрежа в област Кърджали, каза областният управител Никола Чанев и допълни, че в региона няма въведени ограничения поради усложнена обстановка. Всички настилки са обработени със сол и пясък. През днешния ден ще продължи обработката на настилките, ще бъдат чистени спирки и крайпътни отбивки. Снежната покривка при вчерашния снеговалеж е достигнала до 15 см по високите части.

В Ямболско републиканските пътища са обработени и проходими при зимни условия. Няма затворени участъци. Временно е затруднено движението в участък от пътя между селата Чарган и Могила, заради аварирал тир. Трафикът се регулира от пътна полиция. Няма заледени участъци и навявания. Почистен е 35-километровият участък от автомагистрала „Тракия“ на територията на областта.

Пътищата в община Петрич са проходими при зимни условия и няма данни за проблеми към момента. Към момента, в града, освен почистването на улиците с машини, от общинското предприятие „Озеленяване“ и от сметосъбиращата фирма почистват и тротоарите.

Заради обилния снеговалеж вчера в Благоевградско бяха въведени ограничения през проходите Предел и Попови ливади. Във връзка със силния снеговалеж около 50 снегопочистващи машини бяха на терен в областта, по информация от Областното пътно управление.

Като цяло условията за ски спорт и туризъм в планините са добри, при спазване на правилата за придвижване в зимната планина, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Пистите по курортите са обработени, съоръженията работят.

Времето е тихо, но по високите части има слаб до умерен вятър. Температурите са между минус 5 и минус 12-13 градуса. От ПСС напомниха, че хората, които предприемат преходи, не бива да надценяват възможностите си, както и да не подценяват планината. ПСС няма регистрирани инциденти през последното денонощие.

Актуалната пътна обстановка може да се следи на интернет страницата на АПИ – www.api.bg. Информация може да се получи и на телефон 0700 130 20

Прочетете и:

В събота: Най-дебела е снежната покривка в Плевен

Опасностите в планините на прага на зимата

Зима и студ сковаха Балканите

 

Източник: dariknews.bg, БТА