Безсънна нощ за жителите на потопените населени места в Карловско. След бедствието – започва разчистването на засегнатите села. Хората в Каравелово все още не могат да стигнат до домовете си, няма ток и вода. На място пристигнаха доброволци.

В Слатина до близо 20 къщи няма никакъв достъп. Екипът на NOVA се натъкна на тежка картина, когато влезе в откъснатото село Богдан. Добра новина за жителите на пловдивското село Трилистник – там водата започна да се оттича. Полиция охранява селото цяла нощ. Хората обвиниха за бедствието безконтролната сеч в района.

Каравелово

Мъка и разруха в бедстващото село Каравелово. Вече трети ден част от реката продължава да минава през домовете на хората. Има разрушени селскостопански постройки, цели улици са отнесени от потопа.

От неделя сутринта над 40 доброволци от Пловдив, София и Стара Загора се притекоха на помощ на местното население. Пострадалите семейства са повикали на помощ роднините си. Селото е без електрозахранване, няма и питейна вода.

Основната причина за бедствието според местните хора е безогледната сеч в близката гора.

„Факт е, че сеч има много. От 13 години наблюдавам как всяка сутрин се качват камиони”, коментира Петя.

В Каравелово твърдят, че коритото на реката не е почистено от 20 години.

„Всички си плащаме данъците и не знам защо няма пари. Защо няма пари да се почиства”, пита местен жител.

Описването на щетите все още не е започнало. То се очаква да започне в понеделник. Комисия ще бъде свикана от Община Карлово. Багери влязоха в отнесените улици, за да осигурят достъп на хората до къщите им.

Трилистник

Бедствено положение е обявено за цялата община Марица в Пловдивско. Най-засегнато там е село Трилистник. След голямото наводнение в Карловско приливната вълна от река Стряма скъса дига и заля населеното място

Десетки хора прекараха безсънна нощ извън своите домове в Трилистник. На места водата достига до 2 метра. Улиците са превърнати в пълноводни реки. Първите етажи на къщите, както и гробищният парк са под вода. Залята е и земеделска продукция.

В двора на базата на Георги Стоилов плуват 500 тона слънчоглед и още тонове пшеница.

„Щетите са за хиляди левове. Донякъде разчитаме на помощ от държавата, но колко ще помогнат – не се знае”, коментира той.

До късно снощи спасителни екипи продължаваха да евакуират трудноподвижни хора. Местните изнасяха на ръце животни. Под напора на водата една къща е съборена. Рухнали са десетки постройки и огради на домове.

В населеното място втори ден няма електричество. Цяла нощ полицията охраняваше домовете от мародери. В Трилистник постепенно водата се оттича, а комисия започна да описва щетите.