Времето през месец юли е горещо и цветята в дома и градината, декоративните храсти и тревните площи се нуждаят от ежедневно и обилно поливане, съветват от "Български фермер".

Най-добре е поливането да се прави сутрин, тъй като тогава разликата в температурите на почвата и водата за поливане е малка. Добре е поливането да се съчетае с разрохкване на повърхностния слой на почвата, защото така се ограничава изпарението на водата от долните почвени слоеве.

Едновременно с поливането е добре растенията да се подхранят с подходящи торове. Особено важно е това да се прави в разгара на лятото и по-специално през юли. Подхранването спомага за узряването на структурно важните части на растенията.

При розите торенето е важно за развитието и укрепването на пръчките до есента, тъй като слабите пръчки трудно ще оцелеят при зимните студове. За торене през юли се използват богати на калий и бедни на азот торове – например бял и син "Кристалон", които лесно се намират в специализираните магазини.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Хризантемите е добре да се подхранват още в началото на месеца с изкуствени торове (амониева селитра, калиев сулфат и суперфосфат), както и с добре угнил оборски тор.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


През първата половина на юли все още може да се засяват теменужки. Ако са засяти през юни, сега е моментът те да бъдат разредени.

Снимка:pixabay Снимка:pixabay

Семената на незабравките се сеят на шарена сянка. След като поникнат, младите растения се пикират през 10 – 12 см, отново на шарена сянка. Ако ги засадите през октомври, изберете слънчево място, тъй като слънцето през този месец е доста по-слабо.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


Градинската ружа се сее на малки групи в тревни площи или покрай огради и стени. Едрите ѝ цветове са по цялото стъбло, което достига височина 2,5 метра. Семената на градинската ружа се сеят в открити лехи, а след появата на 4 – 5 листенца се пикират на разстояние около 20 – 25 см. След като позахладнее през септември и октомври, се засаждат на постоянните си места на слънчево място в богата на хранителни вещества почва, като се внимава да не се наранят месестите корени.