Днес е третият ден от Светлата седмица – Светла сряда, наричана още Празна сряда.

На този ден традиционно се изпълняват два обичая, които се правят за плодородие, дъжд, защита от градушка и против тежки болести.

Първият се нарича Мара Лишанка и е традиционен за района на Странджа. При него от три моми се взима по един чехъл с различен цвят и се напъхват един в друг. По този начин Така се оформя кукла, наречена Мара Лишанка, забражда се и се накичва като булка със сребърни невестински накити – титрици.

После се избират моми, които преди 2 седмици са лазарували. Те отиват на мегдна в селото, пеят обредни песни и се разделят в две редици, а една от тях държи куклата.

Мара Лишанка им отговаря и това продължава, като си предават куклата една на друга. После отиват до реката, „окъпват“ куклата, измиват си лицата и се връщат в селото. Обичаят се прави, за да се предпазят момите да не ги залюби змей и за да раждат здрави деца.

Другият обичай, традиционен за района на Дупница, е Ладино хоро. При него момите се хващат за ръце в кръг, като всеки две държат кърпа. Те расзичат хорото на три пъти и всяка от тях се провира през арката от кърпи.

На Светла сряда имен ден празнуват хората с имената имената Симеон, Симона, Мона, Моника и техните производни.

Екипът на Sinoptik.bg желае весел празник, на всички, които имат повод да почерпят днес!

Прочетете и:

Светли вторник е – време за почит към Богородица

В понеделник започва Светлата седмица