В сравнение със снега, росата не може да причини чак толкова големи проблеми за движението по пътищата. Въпреки това, тя също създава затруднения със сцеплението на автомобилните гуми върху асфалта. 

Проблемът, който причинява росата, е свързан с внезапното запотяване на стъклата на автомобила, което може да доведе до сериозни последици в комбинация с не толкова доброто сцепление. Това се случва, защото капчиците роса са студени, а стъклата на автомобилите обикновено са по-топли. 

Росата представлява вид атмосферен валеж, който се образува върху земята, растенията и други предмети при процеса кондензация.

Появява се по време на спокойни и ясни нощи, когато горният слой на почвата губи топлина чрез излъчване към небето. В края на такава нощ въздухът, който е в контакт със земята, може да се охлади до точка на оросяване.

Точката на оросяване е температурата, при която водните пари във въздуха се насищат и се кондензират на повърхността, за да образуват малки капчици роса.

Росата най-често се среща на места, където има непрекъснато растително покритие. Ако охлаждането на водните пари се случи при температури под 0°C, ще се образува слана, а не роса.