Мощната градушка, която удари Централна България миналата седмица, нанесе огромни щети по посевите в земеделски площи. 80 декара насаждения с маслодайна роза и над 3000 декара с лозя са унищожени. В района е загубена на 100% и друга земеделска продукция.

Фермери от село Баня апелират за изграждането на противоградна площадка. Розопроизводителите споделят, че не могат да изпълнят договорите си с други държави. Лозарите пък казват, че ще се опитат да възстановят насажденията.

Преди няколко дни от Изпълнителната агенция за борба с градушките обявиха, че за броени часове са изстреляли 1100 ракети. Директорът на РД ИАБГ – Хасково Надежда Текиева заяви в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS, че има достатъчно налични ракети. Експертът обаче подчерта, че над населени места не се стреля.

В Зетьово са унищожени около 5 хиляди декара царевица и слънчоглед. „Състоянието е плачевно. Всичко ще е за сметка на земеделците. Имаме ракетни площадки, но пак имаше сериозна буря“, обясни кметът на селото Иван Ганев.

Синоптиците обясняват, че подобни суперклетки, каквато е причинила градушките от миналата седмица, са нормални за България. Според Агенцията „Борба с градушките“, ако на са се били намесили щетите са щели да бъдат много по-големи.

Повече от разговора гледайте във видеото.

Прочетете и:

Пролетни бури по Великден

Порои и градушки нанесоха щети на земеделски земи в страната