В християнската религия на Възкресение Христово – Великден, се чества възкръсването на Иисус Христос. Когато говорим за кулинарни предложения обаче, честването на празника не е еднакво в различните страни. В обичаите се преплитат и езичеството, и християнството, което определя колоритността на всеки един Великден по света.

У нас, в България, традиционно отбелязваме празника със сварени шарени яйца, обредните хлябове – козунаци, както и печено агнешко бутче и зелена салата, която символизира идването на пролетта.

Ето какво хапват по света за Великден:

Германия

В Германия се търсят великденски яйца из паркове и грасини и се предлагат шоколадови зайчета. Също така е прието да се палят великденски огньове.

Италия

При италианците великденската трапеза винаги е украсена богато с традиционни италиански сладкиши с плодове, ядки, предлага се и сладко вино. В Милано се пече великденската Коломба, характерна за града, поръсена с едра бяла захар и много бадеми. Този десерт, наричат Colomba Pasquale, е приготвен от най-хубавото брашно, мая, яйца, масло, захар, винаги е с глазура и е поръсен с много бадеми. Често се предлага във формата на гълъб – символ на Светия Дух. По празниците Италия е залята от увити в цветни гланцирани хартии шоколадови яйца, пълни с изненади.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Франция

Основно се сервира агнешко, но също сърнешко или свинско месо. Плънката е от черен дроб, бекон и свежи билки. По традиция се приготвя пълнено агне със смляно месо, сварени жълтъци, крутони, зелени подправки, мек бял пипер, индийско орехче, джинджифил и канела. Сервира се със сос от трюфели. За десерт се предлага лионски сладкиш от домашно бутертесто с канела, със сладко, също и корсиканските кошнички, пълни със захарни яйца. В Югозападна Франция се поднася корона от тесто, а в Прованс – торта от бадеми и захаросан портокал.

Гърция

В Гърция всеки отбелязва достойно този светъл празник. През Страстната седмица във всяка църква се отслужват продължителни литургии. В неделя празнуват всички и задължително се събира цялото семейство, не може да има извинение и някой да липсва. Предлага се печено агне, което е задължително, и се сервират кукуреци – печени дреболии на пещ.

Австрия

На Великден всяко австрийско семейство се събира, без значение колко далеч са разпръснати из света. В зависимост от района се поднася специален великденски салам – Osterjause. На трапезата присъстват още шунка, пролетна салата с репички, картофена салата, бял и черен хляб. При австрийците понеделник също е светъл празник, наречен Ostermontag.

Англия

Традиционни са великденските кифлички с кръстове отгоре, известни под името Hot Cross Buns. Приготвят се със стафиди. Това е стара британска традиция, зародила се по времето на кръстоносците. Благоуханните сладкиши са специалитет и в Южна Африка, но с кръстчета захар отгоре. Това е традиционно английско великденско печиво основно за закуска, но се сервира и със следобедния чай с ароматни сушени плодове.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Испания

Испанците отбелязват празника основно с шествия и многобройни процесии на различни религиозни ордени. Често участниците са с качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромни фигури на Иисус и други светци се разнасят из градове и села. Някои каещи се християни влачат и железни вериги. В Испания се приготвят т. нар. Торихас – запържени резени хляб, потопени в смес от яйца и мляко, полети с мед. Също се приготвят и специални фигури от шоколад – шоколадови скулптури известни като Ла Мона.

Полша

Основно се сервират студени меса като ордьоври или т.нар. прочут полски бял салам от свинско месо с черен пипер, сол, индийско орехче, чесън, майорана, придружен от хрян и задушено цвекло. Празникът не може да мине без известната Полска Бабка – вид козунак, малко по различен от нашия.

Австралия

За разлика от Европа, а и на други места из света, австралийците не обичат великденските зайци, не са им любими, защото ги свързват с унищожаването на реколтата им. Затова великденското яйце се носи в торбесто животинче, наречено билби. Характерни за билби са издължената муцуна, големият нос и големите уши. Много от производителите на шоколад предлагат продуктите си във форма на билби.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Бразилия

В тази страна се поднасят малки бонбони – Pacoca de Amendoim. Приготвят се от смлени ядки, брашно от маниока и захар.

Независимо от това кой как по света приготвя традиционно ястията си, Великден остава един от най-светлите християнски празници, символизиращ възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

Прочетете още за Великден:

Любопитни великденски обичаи от цял свят

Защо боядисваме яйца за Великден

Много от децата не познават великденските традиции