Какво да очакваме от месец март

Температурите ще бъдат от -8 до 25 градуса по Целзий

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Средната месечна температура за месец март ще е около и над нормата. Месечната сума на валежите ще бъде между 40 и 60 л/кв.м в равнините и между 60 и 90 л/кв.м в планините.

През първите 10 дни на март температурите ще бъдат по-високи от обичайните. На 1 март ще бъде предимно слънчево, но през следващите го 2-3 дни ще има слаби превалявания от дъжд и сняг на места. После 1-2 дни пак ще бъде слънчево и меко и после отново ще завали. В края на десетдневието отново ще има повишаване на температурите.

През второто десетдневие също ще има периоди на слънчеви дни и на валежи. Около 11 март ще има условия за валежи, които ще се задържат около 1-2 дни. Същото ще се случи и около 16 март. В северните и западните части на страната ще бъдат възможни и снеговалежи.

Третото десетдневие на месеца ще запази температурите близки до обичайните. Тогава времето ще бъде по-меко, но между 22 и 24 март отново се очакват валежи от дъжд.

Фазите на луната за месец март са: на 6 март ще има новолуние, на 14 е първа четвърт, на 21 ще бъде пълнолуние и на 28 март ще е последна четвърт. Продължителността на деня в първия ден на месеца ще бъде 11 часа и 13 минути, а в последния ще достигне 12 часа и 39 минути

Началото на астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 23:58 часа.