Хранителните навици в наши дни се променят по-осезаемо в посока на здравословен и пълноценен начин на живот, обяснява агрономът Роман Рачков, специалист по тропично и субтропично земеделие, в портала "Климатека". Все повече хора преминават към балансирани диети и осъзнато хранене, а интересът към суперхраните продължава да нараства. Увеличава се и броят на хората с глутенова непоносимост, което допълнително насочва търсенето към алтернативни зърнени култури.
На този фон амарантът, известен у нас още като "щир", бързо набира популярност. Благодарение на богатото си съдържание на висококачествени протеини, фибри и минерали, той се превръща в предпочитан избор на пазарите, ориентирани към здравословно хранене и устойчиво потребление.
Семена от Амарант
Снимка:
Климатека
Амарантът има множество приложения. Известен е с високата си хранителна стойност и се използва като зърнена култура ифураж, но и в индустрията – за биогорива и пластмаси. Все повече фермери, включително и в Европа, започват да отглеждат амарант. Непретенциозен за отглеждане, може да се използва в регенеративното земеделие, за възстановяване на засолени и замърсени почви.
Според доклад от април 2025 година световният пазар на амарант е бил оценен на приблизително $6 млрд. през 2021 г. и се очаква да нараства с годишен темп от 10–12% през следващото десетилетие, достигайки до $31,5 млрд. до 2035 г. Този ръст се дължи на две основни причини – нарастващото търсене на безглутенови, растителни и функционални храни, като и на климатичната му адаптивност и приложението му в устойчивото земеделие.
За съжаление, България е изключение в тази тенденция, въпреки че условията в страната са идеални за отглеждането му. Аграрният сектор в страната ни трудно се насочва към търсене на алтернативни култури с висок пазарен потенциал. Очевидна е липсата на пряка и ефективна обратна връзка между аграрната ни наука, през съветническите служби в земеделието, която да допринесе за осведоменост на фермера за нови за него възможности, свързани с тези култури, коментира в статията си в "Климатека" Роман Рачков.