Вирусите са оставили своя отпечатък върху почти целия живот на Земята, включително и на хората, но никой не знае кога са възникнали. Смята се, че тяхната история е започнала много преди историята на хората, информират световните медии.

Всеки ден докосваме милиони вируси, те са записани в човешката ДНК, а чрез мутациите си оказват влияние върху човешката еволюция.

При изследване на учени от Канада през 2018 г. е установено, че върху всеки квадратен метър на Земята ежедневно попадат над 800 милиона вируса. В една супена лъжица морска вода има повече вируси, отколкото е населението на Европа.

В научна публикация от 2011 г. се твърди, че ако вирусите на Земята бъдат подредени един до друг, те биха се разпрострели на 100 милиона светлинни години – т.е. 1000 пъти дължината на нашата галактика.

Вирусите нямат клетки и не произвеждат енергия чрез дишане, което е основна характеристика за живите организми. Щом проникнат в приемника обаче, вирусите развиват енергична дейност, като подменят клетките с нови генетични инструкции, за да могат да се възпроизведат по най-бързия начин.

Този феномен кара мнозина учени да смятат вирусите за живи, тъй като изцяло променят атакуваните клетки и самите стават клетки.

В действителност почти всички вируси са безвредни за хората, а много от тях имат благоприятен ефект върху човешкото здраве. Например абсорбирането на водород от океанските водорасли, което спомага за пречистването на въздуха, до голяма степен се ускорява от вируси.

Друг ценен здравен аспект на действието на вируси са ваксините от отслабени или убити вируси. Нов метод за лечение на ракови заболявания се базира на вкарване на вируси в раковите клетки.

В повечето случаи вирусите стават обект на внимание, когато ни разболяват. През последните години човечеството се изправи пред епидемии на вирусни инфекциозни заболявания – ТОРС в началото на века, ебола в Западна и Централна Африка, сегашната пандемия от коронавирус.