Роботизираният апарат на НАСА "ИнСайт", който улови сеизмичните вълни от трусовете на Марс, разкри неизвестни детайли от структурата на планетата, съобщават от космическото ведомство.

"ИнСайт" кацна на Марс през 2018 г., за да проучи дълбините на планетата. От тогава той засече над 700 труса, повечето от които са със средна сила.

Вече са направени първите оценки на размера на ядрото на планетата, дебелината на кората и състава на мантията ѝ.

 

Досега изследователите правиха своите заключения на базата на сравнения със Земята на теоретични изчисления. Сега за пръв път учените имат размерите на основните градивни елементи на Марс.

Ядрото на Марс е с диаметър около 3660 км – т.е. то е по-голямо, отколкото се е приемало досега.

На Марс не съществува тектоника на плочите както на Земята, а това според сеизмолозите означава, че кората му е много стара. Средната дебелина на кората в глобален мащаб е 24 – 72 км, но на определени места има значителни разлики.

Мантията на Марс, която е между кората и ядрото, се простира на около 1560 км под повърхността. Съставът ѝ е различен от земния, което дава основания да се предполага, че двете планети са възникнали от различен материал, когато са се образували преди повече от 4,5 млрд. години.

Диаметърът на Марс е около 6791 км, а този на Земята е около 12 755 км.

Прочетете и:

На Марс наистина има земетресения

InSight успя да заснеме изгрев и залез на Марс

Засечено е първото земетресение на Марс