28 са незаконно изсечените дървета в Борисовата градина в началото на февруари. На свой ред, фирмата собственик на къпалнята „Мария Луиза“ предложи да посади нови дървета.

Пред сградата на Общината днес имаше протест.

Скандалът с незаконно отсечените дървета се прехвърли с нова сила в Столична община. Общинските съветници се опитват да разберат кога и как точно е прехвърлена собствеността на терена, върху който е престроена къпалнята.

Тодор Тодоров, представител на фирмата, която е собственик, заяви че не те, а трета наета от тях фирма е извършила сечта.

Още преди да започне сесията на Общинския съвет, привърженици на „Спаси София“ посрещнаха съветниците. Те заявиха, че исканията им са Борисовата градина да има обществен достъп. Протестиращите питат как се разрешава премахването на дървета и какъв е контролът.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че твърдението, че незаконната сеч е заради издадена виза, е спекулация. Според нея документът не дава право за ново строителство или произволно изсичане на дървета.

От фирмата-собственик предложиха да засадят нови дървета.

Вероятно общинските съветници ще сформират нова комисия, която да разбере как са сключвани договорите за собствеността на къпалнята преди повече от 20 години.

По темата:

Незаконна сеч в Борисовата градина в София