Всички използваме пластмасови бутилки. Новото видео на Deutsche Welle в канала Now You Know във Vbox7 показва какво се случва с тях, след като ги изхвърлим.

Пластмасовите бутилки се произвеждат от петрол. Те са леки, практични и могат да бъдат намерени почти навсякъде.

Глобалното население е консуматор на близо милион бутилки на всяка минута.

А пластмасовите бутилки, продавани годишно, могат да образуват верига, простираща се чак до Меркурий.

Но какво се случва, след като изхвърлим пластмасовата бутилка?

В идеалния сценарий тя ще се използва повторно, а с някои от тях това може да се случи до 15 пъти. Много бутилки се озовават в шредер, където се смилат на фини късчета, които могат да се използват за производство на различни продукти, например за облекло от руно.

Много бутилки просто биват изхвърляни. Значителен брой отиват в сметищата или в крайна сметка се озовават в морето. Между 5 и 13 млн. тона пластмаса се изхвърля в океана всяка година. Разграждането на пластмасата може да отнеме до 450 години.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Тя се изсипва по плажовете или парчетата плават в морето и с времето стават все по-малки и по-малки.

Когато върху парчетата пластмаса започнат да растат водорасли, това привлича риби и морски птици. След като в стомасите им се събере твърде много пластмаса, истинската храна вече не може да преминава през тях и те започват да гладуват. Ако тези риби попаднат в нашите мрежи, микропластмасите директно влизат в хранителните ни запаси.

И така, имаме ли нужда от пластмасови бутилки? Краткият и ясен отговор е: не.

Има редица алтернативи. В много страни питейната вода може да се пие направо от чешмата. Бутилките от стъкло или неръждаема стомана също могат да свършат работа, защото могат да се използват многократно.

Скоро може да използваме биоразградими бутилки от водорасли, или дори такива, които могат да се ядат.