Декември започва без валежи, със спокойно, но студено време. Ще бъде предимно слънчево, но на много места в равнинната част от страната и в котловините сутрин ще има мъгла или ниска облачност.

Валежите за месеца ще бъдат около нормата - 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м.

В Северна България ще има снежна покривка и дневните температури ще остават под нулата. Тенденцията е към затопляне, което ще е по-чувствително в планинските райони.

Около средата на първото десетдневие се очаква промяна на циркулацията и до края на периода вероятността за валежи от дъжд и сняг е голяма. В края на десетдневието температурите ще се понижат.

През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава облачно време с намалена видимост в равнините и температури около и под нулата. Преваляванията ще бъдат главно в началото на десетдневието. След това очакваме слабо затопляне.

Към края на второто и в началото на третото десетдневие отново има повишена вероятност за валежи, предимно от сняг.Около Коледа изгледите са за време без валежи, а впоследствие ще започне повишение на температурите, но отново с валежи.