1 юни започна с по-ниски от обичайните за сезона температури, но прогнозата сочи, че средната месечна стойност ще бъде около и над нормата, която е между 20 и 22 градуса за повечето райони на страната, около 23 градуса по Черноморието, между 17 и 19 градуса по високите полета и между 3 и 12 градуса в планините. Най-високите температури през юни ще са между 32 и 37 градуса.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Валежите ще се задържат около месечната норма, която е между 50 и 70 л/кв.м в равнините, между 30 и 50 л/кв.м по Черноморието и от 70 до 130 л/кв.м в планините.

Първото десетдневие ще бъде по-хладно от обичайното. В повечето райони на страната се очакват краткотрайни превалявания, които в следобедните часове ще стават интензивни и ще бъдат придружени от гръмотевична дейност, а също и от условия за градушки. Около средата на периода температурите ще тръгнат нагоре. Времето ще е предимно слънчево, а валежите ще се съсредоточат основно в следобедните часове.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Второто десетневие ще започне с по-ниски температури, които обаче ще се задържат около месечната норма. Периодът ще се характеризира с хладни и слънчеви сутрини и чести превалявания след пладне, които ще бъдат придружени от гръмотевична дейност.

След 20 юни времето ще стане по-стабилно. Периодът ще ни радва с предимно слънчево време, високи температури и по-редки превалявания.

На 1 юни слънцето изгря в 05:51 часа и ще залезе в 20:58 часа, продължителността на деня ще бъде 15 часа и 7 минути. В последния ден на месеца, 30 юни, слънцето ще изгрее в 05:52 часа и ще залезе в 21:09 часа, продължителността на деня ще е 15 часа и 17 минути.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На 5 юни ще има пълнолуние, а последна четвърт ще видим на 13 юни. Новолунието ще е на 21 юни, а първа четвърт – на 28 юни.

Предстои да се насладим и на ярко небесно шоу – метеорния поток Юнски Боотиди. Тях ще видим на 27 юни, когато в небето ще се появят бавни и червеникави космически тела, навлизащи със сравнително ниска скорост в земната атмосфера (18 км/с).

Началото на астрономическото лято е на 21 юни, в 00:44 часа, когато е лятното слънцестоене.

През юни няма официални празници и допълнителни почивни дни. Месецът има 4 пълни уикенда и общо 22 работни дни.