Пролетно време ще ни радва през април! Новият месец ще бъде с температури около и над нормата, като най-ниските ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 27 и 32 градуса.

Първият ден на април ще е топъл и предимно слънчев, с високи максимални температури над 25 градуса. На втория ден от месеца през страната ще премине студен фронт, който от запад на изток ще донесе краткотрайни валежи и гръмотевични бури, с вероятност за градушки. Очаква се и понижаване на температурите с 4-5 градуса.

В средата на първото десетдневие ще се развива значителна облачност, която ще донесе кратки валежи, придружени от гръмотевична активност. Ще има и вероятност за градушки. В края на периода ще е предимно слънчево с по-високи от обичайните температури.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Второто десетдневие ще бъде по-топло от обичайното. До около 15 април ще има чести превалявания от дъжд, а след това ще бъде предимно слънчево до края на десетдневието. Сутрешните температури в този период ще са ниски и на места в равнинните и котловинните части на страната ще има условия за слана.

И валежите, и температурите ще се задържат около нормата по време на третото десетдневие. Единствено около 22, 26 и 30 април ще има вероятност за атмосферни смущения с валежи и гръмотевици. През останалото време ще се радваме на слънчево и топло пролетно време.

На 1 април изгревът на Слънцето беше в 07:08 ч., а залезът ще е в 19:53 ч. (продължителност на деня: 12 ч. и 45 мин.). На 30 април изгревът ще е в 06:22 ч., а залезът – в 20:26 ч. (продължителност на деня: 14 ч. и 4 мин.).

На 8 април ще има пълно слънчево затъмнение, което най-добре ще се вижда от Мексико и североизточната част на САЩ. Вечерта на 20 април пък предстои друго интересно явление – „съединение“ на Юпитер с Уран, което ще може да се наблюдава с бинокъл или с любителски телескоп.

Снимка: pexels Снимка: pexels

През 2024 г. максимумът на метеорния поток Лириди ще бъде на 22 април около 10:00 ч. (българско време). Самият поток е активен от 16 до 25 април, като „падащи звезди“ могат да се наблюдават след 22:00 ч.

Фази на луната през април:

2 април – последна четвъртък

8 април – новолуние

15 април – първа четвъртък

23 април – пълнолуние

През април няма официални празници и допълнителни почивни дни. Месецът е с 4 пълни уикенда и 22 работни дни.