Ето че започна и последният месец от метеорологичното лято – слънчевият и горещ август. Какво прогнозират синоптиците?

Предстои месецът няма да бъде по-дъждовен от обикновено, дори на места валежите ще са под нормата. През повечето дни ни очаква слънчево и горещо време, с краткотрайни незначителни превалявания тук-там.

Най-ниските температури, до които ще падне живакът в термометрите през август, ще са между 13 и 18 градуса, а най-високите – от 35 до 40 градуса. В по-голямата част на страната дневните температурни стойности ще се задържат около нормата.

Снимка: pexels Снимка: pexels

През повечето дни на първото и второто десетдневие прогнозата обещава предимно слънчево, сухо и горещо време. Очаква се до обяд да се развива купеста облачност, но вероятността за валежи ще бъде малка.

Краткотрайни превалявания можем да очакваме около 9, 12,15, 18 и 24 август.

Месецът започва с по-хладно от обичайното време, но след средата на първото десетдневие температурите ще достигнат и дори надвишат нормалните си стойности. Слабо захлаждане се очаква в първите дни на второто десетдневие, но времето ще продължи да бъде топло.

Снимка: pexels Снимка: pexels

След 20 август, по време на цялото трето десетдневие, се прогнозира затопляне, заради което температурите в по-голямата част на страната ще достигнат до по-високи стойности от обичайните за месеца. Валежите ще са оскъдни.

На 12 август ще наблюдаваме пика на най-популярния метеорен поток – Персеиди, който ще озари небето с до 150 метеора на час (по около 2 на минута). Неговият максимум ще е настъпи в 22:40 часа и ще можем да му се наслаждаваме през цялата нощ. Метеорният поток ще остане активен до 24 август.

На първия ден от август слънцето изгря в 6:19 часа и залезе в 20:46 часа (продължителност на деня: 14 часа и 27 минути). В последния ден на месеца изгревът ще е в 6:50 часа, а залезът – 20:03 часа (продължителност на деня: 13 часа и 13 минути).

Снимка: pexels Снимка: pexels

През този месец първа четвърт на Луната ще бъде на 5 август, а пълнолунието ще видим на 12 август. Последна четвърт ще е на 19 август, а новолунието – на 27 август.

През този месец няма официални празници и допълнителни почивни дни. Август 2022 г. има 23 работни дни.

Прочетете също и:

Кой и как дава имената на месеците

Колко почивни дни ще има през 2022 г.