През последните дни есента започна да напомня а своето пристигане. Сутрешните температури се понижиха, станахме свидетели на първите слани, а през следващата седмица предстоят и валежи.

На 22 септември, последния астрономически летен ден, климатологът проф. Георги Рачев прогнозира какво ще бъде времето тази есен в ефира на предаването "Събуди се", по NOVA.

Очаква се нов студен фронт, който постепенно ще нахлува към Европа. Днес над страната ще се появи слабо изразен Средиземноморски циклон, който ще донесе валежи.

В средата на седмицата ще има превалявания, но след четвъртък ни очаква дълъг период без валежи. Според Георги Рачев предстои "златна есен".

Ето какви са неговите прогнози за октомври:

30 градуса - това е максималната температура, която ще се наблюдава през този месец. Той ще бъде малко по-топъл от нормалното и засега прогнозите са, че няма да бъде и толкова дъждовен”, коментира климатологът.

„Сушата преобладава. Ако ноември и декември се окажат топли, нищо чудно да се случи чудо и 2019 г. да се окаже най-топлата година, откакто се водят метеорологични наблюдения”, обобщи проф. Рачев.

Снеговалежи може да се очакват към края на октомври, когато ще настъпят и първите сериозни застудявания.

Още по темата:

Настъпи астрономическата есен

Времето до края на месеца