Какво ще е времето през февруари

Типична зима или по-скоро пролет

Снимка: pexels Снимка: pexels

Средната месечна температура през февруари ще се задържи около нормата, както и над нея. В Северна България и по високите полета тя е от 0 до 2 градуса, между 2 и 5 градуса в южната половина и по Черноморието, от -8 до -3 в планините. Прогнозира се, че най-ниската температура през месеца ще е -13 градуса, а най високата – до 22 градуса.

Сумата на валежите през месеца ще е около и над нормата, която е от 30 до 50 л/кв.м в равнините, между 40 и 70 л/кв.м в планините и между 60 и 100 л/кв.м за Рило-Родопския масив и Странджа. Най-голяма вероятност за наднормени валежи ще има в югоизточните части на страната.

Първото десетдневие започва с по-високи температури от обичайните. Времето ще бъде динамично, очакват се слаби валежи и силен вятър. Предстои до 3-дневно захлаждане, след което отново ще се затопли, като в средата на десетдневието температурите ще над нормата. Влаежи не се очакват, а облачността ще е разкъсана. Температурите временно ще се понижат около 9 февруари, когато можем да очакваме и превалявания от дъжд и сняг.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Живакът в термометрите ще продължи да слиза надолу в началото на второто десетдневие, когато стойностите ще са близки до обичайните. Прогнозират се чести валежи в първите дни, след това около 15-и и към 20 февруари. На места ще има превалявания от сняг, но вероятността за трайна снежна покривка е минимална.

През третото десетдневие на месеца отново ще сме в плен на динамично време. Максималните температури отново ще надвишават обичайната норма, а валежите ще са все по-често срещано явление. Най-интензивни ще са през първите и последните дни на периода.

Снимка: pexels Снимка: pexels

На 1 февруари слънцето изгря в 7:41 часа и ще залезе в 17:40 часа (продължителност на деня – 9 часа и 59 минути). В последния ден от месеца изгревът ще се случи в 7:04 часа, а залезът ще бъде в 18:15 часа (продължителност на деня – 11 часа и 11 минути).

На 4 февруари ще бъде последната четвърт на Луната. Новолунието ще е на 11 февруари, а първа четвърт ще видим на 19 февруари. Пълнолунието ще бъде на 27 февруари.

През февруари няма допълнителни почивни дни. Месецът има общо 20 работни дни и 4 пълни уикенда.