Януари вече е тук! В следващите 31 дни ни очакват температури около климатичните норми и месечна сума на валежите около и над нормата.

Първият месец на Новата 2024 година започна с топло и сухо време. Около 3 януари вероятността за валежи от дъжд ще бъде висока на много места в страната. Възможни са и превалявания от сняг в следващите дни. В средата на първото десетдневие има повишена вероятност за преминаване на средиземноморски циклон и създаването на валежна обстановка, като на места количествата ще са значителни. Очаква се понижение на температурите.

През повечето дни от второто десетдневие времето ще е динамично с чести валежи – в Северна и Западна България предимно от сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – от дъжд, в отделни дни преминаващ в сняг. Температурите ще бъдат близки, на места и по-ниски от обичайните.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за обстановки с валежи има в началото и средата на периода.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 13 и минус 8 градуса, а най-високите – между 13 и 18 градуса.

В първия ден от месеца слънцето изгря в 7:56 ч. и залезе в 17:03 ч. (продължителност на деня: 9 часа и 6 минути). На 31 януари изгревът ще бъде в 7:42 ч., а залезът – в 17:37 ч. (продължителност на деня: 9 часа и 55 минути).

Последна четвърт на Луната ще бъде на 5 януари, а новолунието ще е на 11 януари. Първа четвърт ще видим на 18-ия ден от месеца, а пълнолуние – на 25 януари.

През януари работните дни са 22, а почивните – 9.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Характерни особености на месеца:

Януари е най-студеният и най-снежният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. През януари има най-голяма вероятност за нахлувания на арктичен въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи – типична зима.

В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания, образуват се преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка.

Средният месечен брой дни със снежна покривка е най-голям в Северозападна България – около 20 и най-малък по Черноморието – от 2 до 5. Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината – след нахлувания на арктичен въздух, стихване на вятъра и изясняване.

Абсолютният минимум за страната е минус 38,3°C, измерен в Трън на 7 януари 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23°C.

Прочетете и:

Колко почивни дни ще има през 2024 г.