Какво ще е времето през септември

Предстоят горещи дни и гръмотевични бури

Снимка: pexels Снимка: pexels

Новият месец започва с по-топло време от обичайното. Специалистите обясняват, че ще се засили климатичното засушаване в нашата страна, тъй като през септември интензивността на атмосферната циркулация над Европа отслабва поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата.

Очаква се средните месечни температури през септември да са по-високи от обичайната норма, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета – между 15 и 17 градуса, а за планините – между 3 и 8 градуса. Най-високата температура през месеца ще достигне до 35 градуса, а най-ниската ще бъде около 5-6 градуса.

В западната половина на страната месечната сума на валежите ще се задържи около нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – между 50 и 80 л/кв.м. В Източна България сумата ще е под нормата.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Първото десетневие на септември ще бъде по-топло, отколкото е нормално за този период на годината. Над повечето райони на страната ще е слънчево, а купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива над западната половина около 5 и 6 септември. В средата на периода от северозапад ще започне да прониква по-хладен въздух, дневните температури слабо ще се понижат, но ще се задържат около и над нормата. В западните и централните части по това време се очакват гръмотевични бури. В края на периода ще бъде преобладаващо слънчево, а валежите ще са краткотрайни и само на изолирани места в часовете след пладне.

С по-високи температури ще стартира второто десетдневие на месеца. Ще бъде предимно слънчево и тихо, но около 16 септември се очакват значителни увеличения на облачността в Западна България. Ще има гръмотевични бури, а живакът в термометрите ще показва по-ниски от обичайните температури. В източната половина времето ще остане сравнително спокойно.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Третото десетдневие ще премине различно във всички райони на страната. На много места температурите ще се понижат, като в Западна България ще се доближат до обичайните за периода, а в Източна ще останат над нормата. Валежите ще се срещат по-често в западната половина, както и в планинските райони около началото и края на десетдневието.

Есенното равноденствие ще настъпи на 22 септември в 16:31 часа местно време, когато започва и астрономическата есен.

На 1 септември слънцето изгря в 6:52 часа и ще залезе в 19:59 часа (продължителност на деня: 13 часа и 6 минути). В последния ден на месеца изгревът ще бъде в 7:24 часа, а залезът – в 19:08 часа (продължителност на деня: 11 часа и 44 минути).

През този месец пълнолуние ще видим на 2 септември, а последна четвърт – на 10 септември. Новолунието ще е на 17-ти, а първа четвърт ще настъпи на 24 септември.

Снимка: pexels Снимка: pexels

По време на този месец няма да ни липсват и почивни дни. Съединението на България се отбелязва на 6 септември, което се пада в неделя, затова неработен ден ще бъде понеделник, 7 септември. Също така с почивен ден ще отбележим и Денят на независимостта на 22 септември. Месецът има общо четири пълни уикенда и 20 работни дни.