Преобладаващо слънчево и топло време ни очаква през уикенда, когато дневните температури ще са в интервала 3-35 градуса. Облаци ще има по морето, но валежи не се очакват. По-осезаем ще бъде вятърът в Югоизточна България.

В планините времето ще предразполага за туризъм. Ако планирате преходи из масивите на югозапад, най-добре си подгответе чадър за следобедните часове. Температурите в топлата част на денонощието ще бъдат от 17 до 22 градуса.

По Черноморието облачността ще е динамична, по-видима над северното крайбрежие. В ранните часове по най-южните брегове е възможно да ръми. След по-чувствителното вълнение на морето в петък, тенденцията е то да отслабва през уикенда.

Седмицата след Успение Богородично ще започне със слънчево и горещо време в понеделник и вторник. Температурите в някои райони отново ще достигнат стойности от около 40 градуса.

В средата на седмицата над Балканите ще премине студен атмосферен фронт, с който ще настъпи захлаждане с няколко градуса. Вятърът ще е силен от северозапад, а валежите ще са краткотрайни. Очакват се и гръмотевици, има риск от градушки.

След преминаването на тази краткотрайна атмосферна нестабилност, времето отново ще се върне към слънчевия си летен ритъм.

Остава сравнително сухо, на югоизток – с вятър и високи температури. Това са факторите, които обуславят висок риск от разпалване на пожари.

Опасността е най-голяма по долините на Струма и Места, в централните райони на Дунавската равнина и в почти цяла Южна България.