През март средната температура ще е между 5 и 7 градуса в Северна България и по високите полета, между 6 и 9 градуса по Черноморието и в Южна България и между -8 и -3 градуса в планините. Най-ниската температура в страната ще е около -8 градуса, а най-високата - около 25 градуса.

Времето ще бъде променливо. Очакват се чести превалявания, а месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е 40-60 л/кв.м в равнините и 60-90 л/кв.м в планините.

Снимка: pexels Снимка: pexels

През първото десетдневие ще бъде по-топло от обичайното, но в края му температурите ще бъдат около и над нормата. Ще започне със слънчево време и максимални температури до 18 градуса. В средата на периода се очакват значителни валежи. Възможно е да има превалявания от сняг през нощта и на места ще се натрупа снежна покривка.

Второто дестдневие ще започне с температури около и малко под нормата. Времето ще остане динамично с вероятност за интензивни валежи. През северните и западните райони на страната ще преминават студени фронтове, заради което дъждът ще преминава в сняг.

През третото десетдневие ще бъде топло и температурите постепенно ще вървят нагоре. През първите дни на периода ще има превалявания от дъжд и сняг на места, но в последните дни на месеца ще бъде слънчево и топло.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

През март настъпва астрономическата пролет, която у нас ще започне на 20 март в 3 часа и 50 минути.

На 1 март слънцето изгря в 7:02 часа и залезе в 18:16 часа (продължителност на деня: 11 часа и 14 минути)

В последния ден на месеца изгревът ще е в 7:10 часа, а залезът ще е в 19:52 часа (продължителността на деня ще е 12 часа и 42 минути).

По отношение на фазите на Луната, тя ще е в първа четвърт на 2 март. Пълнолуние ще наблюдаваме на 9 март, а последна четвърт ще видим на 16 март. Новолунието ще бъде на 24 март.

Официален неработен ден през месеца е 3 март - Националният празник на България.