Седмицата приключва с облачно и ветровито, но сравнително топло време. В ранния следобед термометрите ще се движат между 15 и 20 градуса.

Ще духа мощен южен вятър с опасни пориви до 80-90 километра в час, в Родопите и източните дялове на Стара планина – над 100 км/ч. Най-уязвими са населените места в подножието на ветровитите масиви. Валежи ще има в Южна България, но до края на денонощието ще са по-значителни в Рило-Родопската област.

В отделни точки там ще паднат до 20-30 литра на квадратен метър дъжд. По върховете на Рила и Пирин ще превали сняг.

Започналите процеси са в резултат на преминаващ циклон, чието влияние ще се усеща до средата на предстоящата седмица. В неделя през нощта и в понеделник ще вали на много места в страната. Количествата за двата дни ще са най-големи в планините по южната ни граница.

Опасно силният вятър ще се ограничи до източната половина на страната. Нетипично за зимния сезон ще има и гръмотевична активност.

С продължаващия пренос на топъл въздух над страната, в неделя и понеделник ще се повиши концентрацията на фин прах от пустините на Северна Африка. Възможно е да има кални валежи.

В средата на следващата седмица дневните температури ще се понижат, но ще останат над обичайните февруарски нива. Валежи ще има до към сряда-четвъртък с тенденция да намаляват и да спират. Ще вали дъжд, в Стара планина и по-високите масиви на Югозапад – сняг.

Още за времето:

Тежки метали във водите на Варненското езеро

Огромно слънчево петно се обърна към Земята

Изминалият месец е бил най-топлият януари в историята