Докато у нас все още чакаме големия сняг, европейските страни отчитат климатични аномалии. Последиците от затоплянето на планетата и промяната в климата вече са очевидни и за най-големите скептици по темата.

През уикенда топъл фронт от Африка "нажежи" Атина, където бяха измерени 31 градуса по Целзий, по данни на Националната метеорологична служба на Гърция. За сравнение обичайните януарски температури варират са от 0 до 5 – 10 градуса по Целзий.

Толкова високи температури през януари са регистрирани само два пъти досега в Гърция – през 1987 г. и 2010 г.

 

В Испания обаче ситуацията е съвсем различна – страната е скована от сняг и ниски температури, а според прогнозата застудяването ще продължи до четвъртък.

В мадридски мол 90 души останаха блокирани 3 дни, тъй като беше невъзможно да го напуснат заради падналия обилен сняг. Наложи се да нощуват и да се хранят в търговския център.

В Мадрид са разчистени само големите пътни артерии, автобусният транспорт е спрян, движат се само част от влаковете до предградията, метрото обаче работи. Влаковете между Мадрид, Барсерона, Сарагоса и Саламанка не се движат. Частично е възстановена работата на международното летище "Мадрид-Барахас".

Сегашните снеговалежи  в Испания са без аналог за последните 50 г. Досега е съобщено за смъртта на 4-има души.