Китай изстреля нов сателит в орбитата на Земята. Неговото предназначение е да следи замърсяването на океаните, да измерва температурата на водата и да проследява движението на корабите. 

Спътникът е наречен Haiyang 1С – на китайски се превежда като „океан“. Той е посветен на мониторинга на околната среда и океанографията.

Haiyang 1C ще следи температурата на океаните, предоставяйки основни данни за изследване на океанската среда в глобален мащаб“, съобщава китайската информационна агенция "Синхуа", цитирайки Държавната администрация за наука, технологии и промишленост за национална отбрана.

Изстреляният сателит е тежал 442 килограма по време на изстрелването, според данни, предоставени от Световната метеорологична организация.

Той е снабден със специална антена, която му помага да открива сигнали, излъчвани от корабите, за да може да локализира плавателните съдове. 

Неговите специално разработени камери ще могат да намират къде в океаните на Земята има хлорофил, утайки и разтворена органична материя. Информацията от новия китайски сателит може да прецени здравето на рибите и наличието на природни ресурси във водата.

Това не е първият сателит, който Китай изстрелва в Космоса. Haiyang 1A е пуснат през 2002 г., Haiyang 1B – през 2007 г. и Haiyang 2A – през 2011 г.

От „Синхуа“ съобщиха, че сателитът Haiyang 1D, следващият в поредицата, ще бъде пуснат през 2019 г.