Ново проучване на учени от Нанкинския университет по информационни науки и технологии в Китай, показва, че спадът на парниковите емисии в атмосферата заради пандемията от коронавирус е имал ключова роля за рекордните валежи в Китай през 2020 г., когато стотици хора загинаха, а милиони други бяха евакуирани, съобщава на сайта си Би би Си. По река Яндзъ през 2020 г. паднаха най-обилните дъждове от 1961 г. насам.

Появиха се различни научни теории, които се опитваха да обяснят причината за екстремните дъждове. Сега екипът учени изложи нова теория, според която рязкото намаляване на емисиите на парникови газове и аерозоли, причинено от спирането на редица производства по време на пандемията от Covid-19, е основна причина за интензивните валежи. Намаляването на емисиите е допринесло за около 1/3 от екстремните летни дъждове през 2020 г.

 


В своето изследване авторите показват, че през последните 40 г. над източен и централен Китай са паднали много малко летни дъждове поради увеличаването на аерозолите в атмосферата. Тези частици, които са продукт основно от горенето на въглища, могат да ограничат появата на силни бури – тоест аерозолите намаляват валежите.

Сега обаче учените наблюдават обратния ефект: отсъствието на аерозоли и по-ниските емисии на парникови газове през 2020 г. са предизвикали увеличаване на валежите.

Механизмът на процесите е следният: намаленото количество аерозоли в атмосферата предизвика нагряване на сушата, от една страна. От друга страна, океанът се охлажда заради намаляването на парниковите газове. Така разликата в температурата на земята и на сушата през лятото се увеличава, налягането на морското равнище над Южнокитайско море се повишава и усилва ветровете, носещи влажен въздух, към източен Китай.

Пред учените сега стои въпросът има ли опасност да бъдат провокирани екстремни събития като тези в Китай през 2020 г. в стремежа на правителствата да намалят емисиите на парникови газове и аерозоли, като ограничат силно или изцяло преустановят използването на изкопаеми горива.

Изследователският екип смята, че ако ограничаването се прави постепенно, това няма да доведе до рязка промяна в различни компоненти на климатичната система, както се е случило  през 2020 г. в началото на пандемията.

Прочетете и:

През 2020 г. по-чистият въздух е затоплил леко Земята