Китай оповести амбициозен дългосрочен план за изпращане на хора на Марс и изграждане на постоянно населена база на Червената планета, съобщават световните медии. Преди месец китайски роувър се приземи на Марс и така страната се включи в съревнование със САЩ за изпращане на хора на Марс.

 

Китайската космическа програма предвижда на Марс първоначално да се изпратят роботи, които трябва да проучат възможните места за изграждането на база. Едва след това ще започнат пилотираните мисии. Необходим е и дългосрочен план как да се използват ресурсите на планетата, за да бъде тя обитаема  – например да се извлича вода под повърхността на Марс, да се генерира кислород на място и да се произвежда електричество.

 

 


Друг технологичен въпрос е как да се връщат екипажите обратно на Земята. Китайският план предвижда построяване на флотилия от космически кораби, които ще правят курсове между Земята и Марс, а пътуването в двете посоки ще трае няколкостотин дни.

Страната също така планира да създаде база на южния полюс на Луната и да изпрати роботизирани експедиции до астероиди и Юпитер около 2030 г.

През април тази година Китай изстреля основния модул на първата си постоянна космическа станция, а на 17 юни – първия тричленен екипаж до строящата се космическа станция.

Прочетете и:

Китайският апарат "Тнявън-1" изпрати снимки от Марс