Климатичните промени засягат околната среда и ще доведат до повече бедствия като неотдавнашните горски пожари в Калифорния, констатира правителствен доклад на САЩ.

Природните бедствия ще стават все по-чести и по-унищожителни в САЩ заради климатичните промени, които ще засегнат земеделието, производството на енергия, земните и водните ресурси и човешкото здраве и благосъстояние в САЩ.

В последните няколко години опустошителни природни бедствия в Щатите са стрували близо 400 млрд. долара от 2015 г. насам. "Затоплянето и засушаването допринасят за увеличаване на големите горски пожари в западната част на САЩ и в Аляска", се казва в доклада.

"Климатичните промени създават растящи предизвикателства за човешкото здраве и качество на живот, икономиката и природните системи, които ни поддържат", предупреждават авторите на доклада.

Това означава влошаване замърсяването на въздуха, нарастване на заболяванията, предизвикани от насекоми, увеличаване на смъртните случаи и алергиите. 

От 1900 г. средните температури в САЩ са се повишили с 1 градус, като затоплянето е станало главно в последните десетилетия. До края на века средните температури ще са по-високи с 1,6-6,6 градуса в зависимост от количествата парникови газове.

Над 90 % от затоплянето е причинено от човешка дейност. Без емисии парникови газове природните сили всъщност биха леко охладили Земята, казват авторите на доклада.