Националната агенция за атмосферни и океанографски изследвания на САЩ публикува данни за последиците от екстремните метеорологични явления на територията на САЩ, съобщават информационните агенции. Изминалата 2021 г. може да се сравни само с 2011 г. като ниво на метеорологични катастрофи, в резултат на които живота си губят 688 души. Това показва анализът на данните, като специалистите от агенцията обръщат внимание на факта, че в него няма данни за Аляска и Хаваи.

За сравнение през 2020 г. жертвите на природни бедствия са били 262.

Щетите от природни бедствия в САЩ през миналата година възлизат на над един милиард долара. Четири урагана, три торнада, наводнения, два пожара, горещи и студени вълни  са сред най-опустошителните метеорологични явления в страната.

 


Според анализа 2021 г. е била четвъртата най-гореща година за 127 години на измервания със средна температура от 12,5°C за цялата континентална част на САЩ. Месец декември 2021 г. е бил най-топлият, регистриран в историята на измерванията с температури от 3,7°C по-високи от средната. Средната температура за 2021 г. е била с около 1,3°C по-висока от средната за ХХ век.

 

 

Прочетете и:

Климатичните промени са факт днес, не утре или след 10 години