Преди седмица историческият център на Венеция беше наводнен. Придошлата вода достигна  рекордно ниво за последното десетилетие – 156 см. За последните 70 години това е шестият път, при който нивото на водата в града надминава 1,50 м.

Учени от Германия и Великобритания правят съвместно изследване на бъдещето на 49-те обекта в списъка на ЮНЕСКО, разположени на средиземноморските брегове, пише в. "Фигаро". Изводът е, че от наводнение са застрашени 47 от тях. Заплахата идва не само от покачването на морското ниво, но също и от ерозията на бреговете.

До 2100 г. наводненията ще са се увеличили почти наполовина, а ерозията – с 13%. В бъдеще не само Венеция ще бъде застрашена от катастрофално покачване на нивото на водата, но също и градовете Акра, Алжир, Арл, Библос, Ферара. Възможно е само след 100 години тези легендарни защитени обекти да съществуват само като история.

Крайбрежната ерозия, следствие от покачването на водите, застрашава 42 обекта от общо 49, като са засегнати общо 16 европейски страни.

Учените търсят решение на критичната ситуация – например преместване на някои монументи (базилики, храмове) или контролиране на нивото на водата. 30-годишен проект за изграждане на огромни мобилни диги в лагуната на Венеция отново е актуален и дори е в процес на реализация. Прогнозната цена на този проект е близо 5 милиарда евро.