През последните четири седмици наводнения в Германия погълнаха улици и домове, оцелели повече от век в тихото село Шулд. Канадско градче с 250 души население, известно със своя прохладен планински въздух, изгоря до основи в горски пожар, последвал безпрецедентна гореща вълна, пише Vesti.bg.

Климатолозите от десетилетия предупреждават, че климатичната криза ще предзивика по-екстремни климатични процеси. Те ще бъдат смъртоносни и ще се случват често. Повечето от учените обаче са силно изненадани от темповете на промените.

От 70-те години на XX в. учените прогнозират доста точно до каква степен планетата ще се затопли. Това, което техните модели не могат да прогнозират прецизно е колко интензивно ще бъде въздействието на тези промени.

Сполед Майкъл Ман, директор на Центъра за наука за земната система в държавния университет в Пен, последните няколко седмици показват ограниченията на компютърните модели по отношение на климатичните промени.

„При много от тези събития, включително горещата вълна в западната част на САЩ, има един важен фактор, който климатичните модели не вземат предвид. Моделите подценяват степента на въздействие на климатичните промени върху екстремните мететорологични явления”, обяснява той.

Това означава, че исторически събития като наводненията в Германия или горските пожари в Канада не са били предвидени от моделите. За да се случи това, според учените, са нужни още по-мощни климатични модели.

Тим Палмър, професор по физика на климата в Оксфордския университет, е един от няколкото учени, които призовават за създаването на глобален център за моделиране, който да разполага със суперкомпютър „exascale” – машина, която може да обработва умопомрачително количество данни.

През 50-те г. на XX в. учените и правителствата създадоха Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), когато стана ясно, че за да се постигне напредък в областта на физиката на елементарните частици ще е необходимо създаването на скъпа машина, което няма да е по силите на само една държава.

„Като международна организация ЦЕРН постигна изключително голям успех. Това е, което ни трябва за изменението на климата”, казва Палмър.

Учените използват компютърни симулации на метеорологични събития, за да прогнозират как могат да се променят те в бъдещето. Но тези симулации не са достатъчно подробни – дори до ниво град – за да предвидят най-екстремните събития. Въпреки напредъка на технологиите, компютрите все още не са достатъчно сложни, за да работят с такава висока разделителна способност.

Тим Палмър е категоричен, че климатичните модели трябва да постигнат точно това. „Ако в световен мащаб харчим трилиони долари за адаптиране към изменението на климата, трябва да знаем точно към какво се адаптираме – независимо дали става въпрос за наводнения, суши, бури или повишаване на морското равнище”.