Видът хомо сапиенс е мигрирал извън Африка към Евразия благодарение на добрите климатични условия – това се е случило преди 60 000 – 70 000 години, съобщават информационните агенции, като цитират ново проучване. Тази миграция слага началото на разпространението на хомо сапиенс по цялата планета, а неандерталците постепенно изчезват.

С помощта на симулационни климатични модели авторите на изследването са възстановили историята на палеоклиматичните вариации за период от 300 000 г.

Съществуват добре известни данни за данни за пребиваването на хомо сапиенс извън Африка и в по-ранни периоди – преди 85 000 г. на територията на днешна Саудитска Арабия, преди 100 000 г. на територията на днешен Израел и преди около 210 000 г. в Гърция.

Учените направили връзка между съществуващите досега данни за хомо сапиенс само за последните 125 000 г. с информация за минималните количества дъждовна вода, която е била нужна на древните хора, за да оцелеят при екстремни климатични промени: най-малко 90 ml валежи годишно.

Заключението на учените е, че благоприятните климатични услови са дали възможност на хомо сапиенс да напуска Африка през големи периоди от време. Тази хипотеза се потвърждава от налични археологически данни, а също и от датирането на генетичното свързване между хомо сапиенс и неандерталците.