Промените в климата са причина северната част на Канада да се затопля два пъти по-бързо в сравнение с останалата част на света, алармира правителствен доклад, цитиран от в. "Гардиън". Автори на доклада са 43-има канадски  учени и преподаватели.

Според доклада изгарянето на изкопаеми горива е причина за по-голямата част от глобалното затопляне, а топенето на ледниците и изчезването на морския лед допринасят за неговото увеличаване, особено в Канада.

От 1948 г. насам средногодишните температури в страната са се увеличили с 1,7 градуса по Целзий. Това е два пъти повече в сравнение със средното годишно покачване на температурите по света, което е 0,8 градуса.

За същия период температурите близо до арктическия кръг са се увеличили средно с 2,8 градуса

Все по-често ставаме свидетели на последиците от климатичните промени в световен мащаб – топене на ледовете, покачване на нивото на океана, наводнения, засушавания, топлинни вълни, горски пожари.  

Според националната стратегия за климата Канада ще намали парниковите емисии с 200 млн. тона до 2030 г. чрез специален данък и затваряне на въглищни централи.

Прочетете и:

И в Аляска стана топло