Високите температури през лятото създават потенциални рискове за работниците, като най-застрашени са тези, които се трудят на открито. За това напомнят от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в публикация на официалния си сайт.

Оттам посочват, че сред най-уязвимите са работещите в селското и горското стопанство, строителството, в спешна помощ, както и здравните работници.

„Те трябва да са с променлив график, за да избегнат периодите през деня с висока температура“, коментират от КНСБ.

Топлинен стрес и топлинен удар са сред срещаните симптоми за проблеми вследствие на работата в горещините.

„В България изискванията към работните места във връзка с микроклимата са подробно описани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места“, подчертават от КНСБ. И подчертават, че при работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия като вятър, висока температура, дъжд, мъгла.

Работещите на закрито също могат да бъдат изложени на риск, особено ако са в топлинно интензивни индустрии или извършват физическа работа. В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса, съветват от КНСБ.

Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса.

Още по темата:

Какви са рисковете от работата на открито в жегите

Как да преживеем лятото в офиса

КНСБ иска директива за максимално допустими температури на работа