Итокортормит в Източна Гренландия е вероятно най-отдалеченото село на света. То се намира северно от Полярния кръг и там живеят само 350 души. Но техният уникален начин на живот е застрашен, пише Deutsche Welle.

Не е никак странно, че Доналд Тръмп искаше да купи Гренландия. Преди него подобен опит е правил и друг американски президент: Хари Труман след Втората световна война. Той предложил 100 000 долара, но и тогава датското правителство отхвърлило офертата.

Но защо Гренландия – най-големият остров в света, чиято площ е шест пъти по-голяма от тази на Германия, всъщност принадлежи на малка Дания? От географска гледна точка островът е част от Северна Америка – северозападният край на Гренландия е „на две крачки“ от канадските брегове, докато Дания е отдалечена на повече от 3000 км.

Между нея и Гренландия се намират Исландия и една част от Норвегия.

 

 

Цялата история има връзка с викингите, а в по-ново време и с китоловците. През 18 и 19 век те идват масово от Норвегия, Холандия, Германия и Дания, строят селища и военни бази. Постоянно избухват конфликти, в които в крайна сметка успяват да се наложат датчаните. През 1933 г. ледена Гренландия окончателно става собственост на Дания.

Какво трябва да знаете за Гренландия и Итокортормит:

– Дебелината на ледената достига до 3800 метра, но глетчерите се топят. Освен това се увеличават валежите от дъжд, което ускорява топенето. Според учени, ако ледът в Гренландия се разтопи изцяло, равнището на океана ще се покачи над 7 м.

– По-рано заради ледовете жителите на Итокортормит около 11 месеца годишно са били откъснати от останалата част на света. По тази причина много бели мечки и други животни са били използвани за прехрана.

– С топенето на глетчерите този начин на живот става все по-невъзможен – в Арктика температурите се покачват 4 пъти по-бързо, отколкото другаде. 

– На острова няма шосета или железопътни линии, които да свързват селата и градовете. За да стигнат от едно място на друго, гренландците пътуват със самолети, хеликоптери, лодки или шейни.

 

 

– Гренландия е особено засегната от климатичните изменения. От 1990 г. насам средната температура през лятото се е увеличила с 1,8 градуса, а през зимата – с 3.

– Някога Гренландия е била зелена – преди между 450 000 и 900 000 години е била покрита с гъсти гори. Днес 85% от острова са под плътна ледена покривка.

– На по-възрастното поколение в селцето с 350 жители се налага да привиква с новата жизнена среда. Остава им само да си спомнят отминалите времена и да осъзнаят, че вече нищо няма да е такова, каквото е било някога.

 

Източник: Deutsche Welle