Преди да доведете новия си любимец вкъщи, трябва да обмислите добре всички аспекти: например дали да е от развъдник или приют, каква да е породата и възрастта на животното, разказват от dogsandcats.bg.

Наред с тях от особено значение е и въпросът кое време на годината е най-подходящо за това решение. Различните сезони имат плюсове и минуси, но най-важното е да предвидите, че през първите няколко седмици от живота на кученцето в дома ви ще сте по-ангажирани. Обмислете ангажиментите си добре, преди да направите тази стъпки, за да не се окажете изненадани.

За да свикне максимално бързо с вас кучето, да се почувства уютно и у дома си – постарайте се в началото да сте около него колкото се може повече време.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


С настъпването на по-топлите пролетни месеци денят става по-дълъг, има повече светли часове и можете да прекарвате повече време с любимеца си на открито. Създаването на навици, свързани с разходки и ежедневната рутина на кучето, става по-лесно, когато навън температурите са приятни. През пролетта кърлежите и бълхите са най-активни, затова е важно да се погрижите за обезпаразитяването на животното.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Лятото е добър избор за хората, които са по-заети и трудно биха намерили пролука в графика си, за да отделят достатъчно време в грижи за малко кученце. Ако имате деца, те ще бъдат ваши ваши първи помощници в отглеждането на кутрето и няма да скучаят през лятната ваканция. Не забравяйте да извеждате животното в по-хладните часове на деня и се погрижете да е добре хидатирано през горещите дни.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


Обичайно есента е по-спокоен и не толкова натоварен сезон. Според специалистите това е може би най-доброто време да си вземете куче. Температурите са приятни, а игрите в опадалите есенни листа са любими на малките кученца.
 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Зимните месеци, макар и значително по-меки в последно време, налагат съобразяване с ниските температури. Преценете добре времето за разходка и тренировка на новия домашен любимец. Ако решите да подарите на близък кученце за Коледа, първо се уверете, че човекът обича животни и е готов за ангажиментите и отговорностите, свързани с отглеждането на куче.