До сряда страната ни ще остане под влияние на по-студени въздушни маси, с които ще е ветровито, а дневните температури ще се задържат в интервала 23-28 градуса.

В планините над 2000 метра, в студената част на денонощието термометрите ще докосват стойности, близки до нулата. Облачността ще е предимно лека, следобедна с потенциал за незначителни превалявания тук-там в Североизтока в понеделник и на изолирани места в сряда.

От четвъртък нататък усещането за лято се завръща. Поредното затопляне, обхванало южната половина на Европа, ще достигне и Балканите. Дневните температури отново ще се върнат до нивата около и над 30 градуса, като най-топло ще е в Дунавската равнина, в Югоизтока и долината на река Струма.

Около почивните дни има вероятност страната ни да бъде засегната от нестабилен студен фронт с краткотрайни, локални следобедни валежи с гръмотевици – в събота в Северозападна България, в неделя – в източните райони.

Нахлуването на по-хладен въздух обаче, няма да понижи осезаемо дневните температури.

Седмицата от 18 до 24 юни ще е типично лятна и гореща с преобладаващо слънчево време, без валежи и високи температури. Ако текущите прогнози се запазят, в традиционно топлите райони у нас ще измерим стойности на термометрите около 40 градуса.

Още за времето:

Юни 2022 г. е бил третият най-горещ в историята

Повишени смущения в магнитното поле на Земята

Лавина затрупа група хора в Киргизстан