Руски астрономи установиха, че пикът на новия 25-ти цикъл на слънчевата активност ще бъде през 2022-2023 г.

Експерти от датската инвестиционна банка Саксо банк алармират за заплаха за световната икономика заради силна слънчева буря през 2019 г., която е свързана с началото са 25-ия цикъл на слънчева активност.

"Що се касае до началото на слънчевия цикъл, той може да започне през 2019 г., но това по-скоро ще се случи през 2020 г. Това обаче ще е само началото му, а големи геомагнитни смущения, предизвикани от слънчева активност, тогава не се очакват. Максимумът на слънчевия цикъл, когато са възможни силни избухвания, ще е през 2022 г. - 2023 г.", каза Юрий Наговицин, главният научен сътрудник от Пулковската обсерватория.

Той казва, че не е лесно да се прогнозира каква ще бъде мощността на слънчевите избухвания, които може да очакваме след три-четири години. Независимо от това шансът за многомилиардни загуби и глобални катаклизми е почти нулев.

Периодичността на слънчевата активност е открита през 19-и век. Продължителността на циклите се смята за 11-годишна. Те представляват интензивен ръст на слънчевата активност през първите три-четири години.

След това за седем години тя постепенно намалява. Цикли обаче не се подчиняват на строга последователност и тяхната продължителност може да варира от 7 до 17 години.