Слънчевата активност засяга много от нас и затова е добре предварително да знаем кога ще настъпят магнитни бури. През февруари се очакват няколко периода с геомагнитни смущения, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН в своята месечна прогноза, предава NOVA.

Първото смущение на магнитосферата настъпи още на 2 февруари. Макар и слабо, то продължи до 5 февруари.

Прогнозите очертава друга, по-силна магнитна буря, около 10 февруари. След това – около 18, 25 и 28 февруари отново ще има смущения, като най-силното от тях ще е в самия край на месеца, посочват от НИГГГ към БАН.

Според експертите възприемането на магнитните бури е различно за всеки от нас. Някои ги усещат предварително, други реагират в момента на пиковата им активност, а трети усещат само ехото на отминала буря. За да запазите доброто си състояние, препоръчително е в тези дни да спазвате някои прости правила.

Важно е в дни на засилена геомагнитна активност да не се преуморявате, да си осигурявате достатъчно сън и положителни емоции. Пийте чиста вода и яжте храна, богата на витамини и минерали. Намалете употребата на алкохол и цигари, проветрявайте помещенията често и се разхождайте на чист въздух.